Газът, който от Продължаваме Промяната са купували до последния си ден

...
Газът, който от Продължаваме Промяната са купували до последния си ден
Коментари Харесай

ГЕРБ сезира МВР и ДАНС за купуван от ПП руски газ чрез посредник

" Газът, който от  " Продължаваме Промяната " са купували до последния си ден в ръководството, е през дъщерна румънска компания на " Газпром " - WIEE. " Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ някогашният народен представител Делян Добрев. По думите му " Булгаргаз " купува от WIЕE Румъния газ на цена от 110 евро, а България има контракт с компанията майка " Газпром " за доставка на газ на цена от 86 евро.

От партията на Бойко Борисов са внесли сигнал в Министерство на вътрешните работи и ДАНС за въпросните дейности. А Добрев добави, че въпросните 110 евро от " Булгаргаз " отивали в румънския " Газпром ", а от него в " швейцарския " " Газпром ". " От швейцарския съгласно нас, и по тази причина сме пуснали сигнал в ДАНС и Министерство на вътрешните работи, отиват в едни офшорки на " Продължаваме Промяната ". Колко отиват там, не знаем, само че евентуално от " Газпром " - Швейцария някакви пари отиват в офшорки. Смятаме по този начин, тъй като няма никакво друго пояснение, за какво вместо да купуваш от " Газпром " непосредствено на 86 евро, ще купиш от румънския " Газпром " на 110 евро ", разяснява ексдепутатът. Той е категоричен, че от разликата в размер на 28 % сред двете цени 110 евро и 86 евро печелят " офшорките на Промяната " и самият " Газпром ", който евентуално получава повече от 86 евро. 

Томислав Дончев добави, че съгласно икономическата прогноза на Българска народна банка Брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с по-малко от два %. " Ръстът ще е два пъти по-малък – толкоз за икономическия триумф на предходния кабинет. Става ясно, че приносът на чистия експорт към Брутният вътрешен продукт се утежнява и ще има растеж на негативното салдо по настоящата сметка на платежния баланс, което от своя страна значи приключване на финансов запас от българската стопанска система, толкоз и за хвалбите за нараствания експорт ", посочи Дончев. И означи, че по данни на Националния статистически институт за интервала януари-април 2022 година негативното комерсиално салдо с Русия е достигнало 3,740 милиарда лева Влошаването на комерсиалното салдо с Руската федерация е в размер над 2,460 милиарда лева, което е повече от утежняването на целия баланс по стокообмена на България, обясни някогашният народен представител от ГЕРБ. Вносът на страната ни от Руската федерация е повишен със 160,8 %. " Още по-отчетливи са данните на Национален статистически институт за интервала януари-май 2022 година ", счита Дончев и регистрира, че в този интервал негативното комерсиално салдо с Руската федерация е достигнало 4,670 милиарда лева.  " За интервала януари-май България е станала три пъти по-зависима стопански от Руската федерация ", смята той. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заключи, че най-изгодното държавно управление в интерес на Русия било това на Кирил Петков. А Дончев изрази учудването си от позицията на избрани политически водачи, които по думите му, " са подготвени да не се къпят ", само че същите нямат никакъв проблем да купуваме газ от " Газпром " през медиатори на " Газпром ". Борисов цитира изявления на някогашния енергиен министър Александър Николов, който пред Българска национална телевизия декларирал, че България купува съветски газ след прекъсване на доставките от " Газпром ". Лидерът на ГЕРБ се обърна към  " Демократична България " и Христо Иванов с думите:  " Кажете ни къде да дойдем и да подпишем. Съгласни сме на 100 % диверсификация на доставките от " Газпром ". 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР